Chiftele de vita cu spanac in sos de curcuma

Data trecuta cand am facut reteta asta am uitat sa ii fac poze, dar mi-am spus – las’ ca fac data viitoare. Normal ca data viitoare nu a fost la fel. A venit comanda speciala.

– Vreau chiftele cu spanac.

Prima imagine care mi-a venit in minte a fost a unei farfurii cu cateva chiftele pe ea si un morman de spanac fiert langa. Rong (a se citi wrong). Spanacul trebuie sa fie la interior, nu la exterior.

Apropo’ de interior si exterior – Stiti ce e ala un șocâte? Este animalul care sta intins pe sosea cu interiorul pe exterior. Geniala replica in articol cu reteta de gatit. 😀

Sa revenim la chiftele, spanac si interioare/exterioare.

Fata de data trecuta cand chifletele au fost facute simple (fiecare intelege ce vrea de aici), de data asta au fost mai complicate.

In compozitia chiftelelor am pus:

  • carne de vita – tocata
  • ceapa – tocata marunt
  • un cartof crud, fara coaja, ras fin
  • sare, piper, busuioc
  • spanac din conserva, scurs bine. cat? cat vreti voi.

carne-de-vita-chiftele

Pentru sos am folosit:

  • rosii “șeri” taiate pe jumatate
  • ceapa
  • ulei de masline
  • sare, piper, curcuma

La chiftee este simpla treaba, amestecati tot. Gata. Apoi faceti mingiutele rotunde destul de mari, ca sa nu se prajeasca de tot in prima etapa si le dati prin faina. Diametrul cred ca pe undeva la 4-5 cm. Inevitabil ramane una rahitica. Ajungi la final cu carnea cand te intrebi, fac o chiftea si jumatate care o sa arate ca Muresan sau fac una normala si una… tot normala, dar pentru alta reteta?

chiftele-de-vita-la-prajit

Le prajiti in foarte putin ulei, la foc mare, pe ambele parti. Sa nu le tineti la foc mic, nu vrem sa se faca din prima in interior, ci doar sa prinda acea culoare aurie de te face sa le mananci asa cum sunt, fierbinti.

Le scoateti pe o farfurie cat facem sosul. In acelasi ulei, care acum a ramas si mai putin, puneti ceapa la calit. Bucatile de ceapa taiata trebuie sa fie mai mari, de preferat solzisori (unii le zic pestisori). Peste ceapa puneti sare, piper si busuioc. Nu asteptati ca ceapa sa prinda acea culoare aurie, ci puneti rosiile deja taiate in jumatate. Intoarceti rosiile cu partea taiata in jos pentru ca caldura sa le cuprinda bine, lasand in urma o aroma deosebita, fara sa se inmoaie de tot rosiile. Puneti curcuma si amestecati usor.

Asezati chiftelele printre rosiile taiate si acoperiti-le cu apa pana la jumatate. da-ti focul mai mic si lasati la fiert 10-15 minute, in functie de cat sos vreti sa aveti. De preferat sa acoperiti oala cu un capac potrivit ca aburul sa le patrunda bine, iar aromele sa nu se piarda, ci sa ramana bine patrunse in carne.

Inainte sa puneti capacul, daca va mananca, presarati peste chiftele cativa fulgi de chili, fara sa amestecati. O sa fie ca niste prajiturele cu surprize, unele vor fi normale, iar altele iuti de-ti va fi frica sa te duci acolo unde si Vodă se ducea.

sos-curcuma-si-chftele-cita

Daca le fierbeti cu grija rosiile vor ramane intregi (ma refer la jumatati intregi 😀 )

iftele-de-vita-si-spanac-in-sos-de-curcuma

Pofta buna!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*