Pui, usturoi, coniac si inca ceva

Fiind weekend imi place uneori sa ma razbun pe saptamana ce tocmai a trecut si ma scald in mujdei. Trece pana luni, mereu spun asta. Mereu se intampla asta. Problema e ca atunci cand deja s-a intamplat de mult va fi fost trecut weekendul. Dar sa revenim in prezent. Ca sa nu imi supar antrenorul nu o sa ma scald in ceafa de porc, ci in piept de pui, iar restul ce il vor acompania nu fac decat sa ofere savoare, aroma si zambet burtii.

Aveti nevoie de:

  • piept de pui – il facem la gratar
  • malai – facem si o mamaliga
  • condimente…multe.
  • coniac
  • lapte
  • o rosie

Pieptul de pui il spalam, il taiem fasii si il punem intr-un vas peste care turnam ulei de masline, coniac, sare, piper, cimbru. Le amestecam bine si le lasam vreo 15 minute. In tot acest timp facem mujdeiul care nu se rezuma la usturoi mojarat, sare si apa. Coniacul si cimbrul ofera o aroma speciala carnii de pui, alcoolul face carnea mai frageda, apoi se va evapora complet pe gratar lasand in urma un iz de sofisticat

Pentru mujdei vom pune intr-un vas cativa catei de usturoi, 4-5 fire de usturoi verde (cine are in gradina), busuioc, sare, piper, cativa fulgi de ardei iute. Le pisam bine pe toate. La sfarsit adaugam un pic de ulei de masline. Din timp trebuie sa aveti pregatita o rosie curatata de coaja pe care o tocati marunt. Puneti rosia cu tot cu zeama peste usturoi, apoi adaugati un pic de lapte. Consistenta data de rosie si lapte vor face din mujdei o arta ce va dezmierda toate papilele voastre jucause.

Evitati sa mojarati usturoiul in vase de metal sau cu ustensile de metal, folositi ceramica sau lemn. Usturoiul oxideaza foarte repede, iar in contact cu metalul va face o reactie ce strica din aroma si gustul care il fac atat de dorit.

Daca aveti posibilitatea nu folositi usturoi de la supermarket. Orice capatana de usturoi care depaseste marimea unei nuci este orice vreti voi, doar usturoi nu. O sa vedeti in poza diferenta dintre un catel de usturoi de la mine din gradina si unul cumparat de la supermarket doar cu scop demonstrativ. Nu o sa mananc niciodata asa ceva gatit de mine. La restaurant e alta mancare de peste mort. Stiu ca dureaza mai mult, dar cumparati cat se poate de multe ingrediente de la piata, cu cat sunt mai mici si mai urate cu atat mai mult cresc sansele sa fie mai naturale (eco sau bio pentru restul).

mujdei usturoi

Sa nu va aud cu “dar eu stau la bloc, ce sa spun, vorbeste asta de sta la curte si are gradina”. Nu trebuie sa ai un hectar ca sa pui in ghiveci marar, patrunjel, ceapa, usturoi etc. Nu te pune nimeni sa cresti cartofi sau varza la bloc, dar tot ce incape intr-o ceasca merge pus la crescut in balcon. In 3-5 saptamani o sa fii taran de bloc, fara sa fii doar maneloid. Stiu, ai dreptate, e greu, complicat, cumpara de la Mega ca e mai rapid. Pfff…

Cat va explicam cum e cu gradina din balcon banuiesc ca deja este pe foc apa pentru mamaliga. Daca nu stii cum se face intreaba-ma si iti explic secretul meu. Da, facutul mamaligii este o arta. 😛

Pieptul de pui se face la gratar de obicei mult mai parlit decat carnea de vita de data trecuta. Albul carnii apare in cateva secunde, dar ca sa fie bine facuta trebuie sa apara urmele mici de prajeala. Dupa gust intoarceti carnea de mai multe ori pe fiecare parte. Atentie la temperatura si la timpul cat sta carnea pe gratar pentru ca se poate usca rapid si cartonul nu are gust bun.

pe gratar

In rest, ce sa mai zic, combinatia ideala de mamaliga, pui la gratar cu aroma de coniac si mujdei ca in filmele politiste.

toate 3 in farfurie

Pofta buna!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*