Vita nu este ceafa de porc, trebuie sa stii sa o faci, dar sa si stii sa o mananci, trebuie apreciata.

Daca te duci la restaurant scapi de stresul “Ce mancam?”. Este simplu – orice. Iar cand va duceti amandoi mai mult ca sigur fiecare va comanda altceva. Duminica imi era pofta de ceva bun, proaspat si rapid. A aparut o problema inainte sa ma apuc. Otetul. Eu nu, ea da. Apoi felul in care fac carnea. Eu in sange, ea bine facuta. Asa ca la final au iesit doua feluri diferite, facute simultan din aproape aceleasi ingrediente.

Ingredientele:

  • carne de vita
  • salata
  • ulei de masline
  • otet – de preferat balsamic
  • busuioc
  • sare
  • piper
  • sos de soia
  • sos Worcestershire
  • rosii cherry
  • rosii spaniole – sunt de culoare verde spre rosu, nu gogonele
  • mustar – de preferat de Dijon

Mai aveti nevoie de o placa de fier pentru fript carnea, 2 boluri de salata, 2 platouri pentru servit.

Mod de preparare:

Carnea de vita se taie fasii subtiri. La mine au iesit aproximativ 10cm x 3-4cm si groase de aproximativ jumatate de cm. Cam ca in imaginea de mai jos.

vita taiata

Am amestecat intr-un vas carnea cu ulei de masline, busuioc, sare si piper si le-am lasat sa stea vreo 5 minute sa patrunda un pic aroma de ulei de masline. Uleiul ii ofera o fragezime aparte daca stiti cat sa tineti carnea pe gratar.

vita cu ulei

Carnea de vita se tine foarte putin pe gratar. La aceasta grosime se tine aproximativ 5-8 secunde pe fiecare parte. Cui ii place mai in sange poate tine carnea si doar 4-5 secunde pe fiecare parte. Cei care au probleme cu carnea mai vie pot lasa vita pe gratar aproximativ 15 secunde pe fiecare parte. Orice secunda in plus, la acesta grosime, nu face decat sa strice bunatate de vita, iar fragezimea si suculenta dispar ca fumul ce se ridica de pe placa. Vita nu este ceafa de porc si nu se stinge cu bere.

Asa trebuie sa arate o vita perfect tinuta pe gratar. Culorile de rosu trebuie sa te faca sa arzi de nerabdare langa ea si sa iti doresti sa ajungi direct la partea finala. Cine se stramba aici se poate intoarce la ceafa de porc. Nu am cum sa explic perfectiunea cand vine vorba de o vita bine facuta. Este ca bautul unui vin bun. Te pricepi sau bagi bere. C.J. stie ce vorbesc.

vita prajita

Acum vine partea interesanta. Vita nu vine niciodata singura. Aveti dreptate – ori cu cireada, ori cu vacarul. Gioching. :)  O sa pregatim 2 salate. Una pentru el si una pentru ea.

Salata pentru ea – simpla, clasica, de efect, nu ratezi niciodata.  Intr-un vas de salata amestecati ulei de masline, o lingurita de mustar, sare, piper si otet. Cantitatea din fiecare ingredient vine din experienta si din gust.

Salata pentru el – mai pretentioasa, nu stiu ce sa zic…s-ar putea sa iti placa. In celalalt vas de salata amesteci, ulei de masline, sos de soia, sos Worcestershire, mustar, busuioc si piper.

ingrediente salata 2

Amesteci mai intai ingredientele din fiecare vas de salata, apoi pui salata in fiecare vas si amesteci din nou.

salata

Cu grija asezi salata pe farfurii, pui carnea de vita peste, in mod delicat si atent aranjate, apoi le decorezi cu rosiile de mai sus…da, alea din lista de ingrediente.

vita salata busuioc vita cu salata otet

Vita de pe salata cu sos Worcestershire a fost facuta mai in sange, undeva la 6 secunde pe o parte, iar cealalta a fost bine facuta, undeva la 12-15 secunde pe o parte.

Porfa buna!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*